Ugradnja lift-kit na Subaru Legacy

trio servis subaru legacy lift-kit

Kada se pomene oslanjanje automobila i njegova prepravka, većini je svakako asocijacija tzv. „spuštanje“, odnosno smanjenje klirensa (rastojanje od tla) ugradnjom kraćih opruga ili kompletnog „coilover“ seta podesivih amortizera sa oprugama.

trio servis subaru legacy lift-kit

To se najčešće radi kako bi automobil izgledao atraktivnije, ali i bolje „ležao“ prilikom iole agresivnije vožnje, naravno, pod uslovom da se „spuštanje“ uradi kako treba, a ne na uštrb geometrije oslanjanja, vozne dinamike i bezbednosti.

trio servis subaru legacy lift-kit

Ovaj put, priča ide nešto drugačijim tokom jer kada u „jednačini“ imate porodični karavan sa automatskim menjačem, kakav je Subaru Legacy, kao i permanentni 4×4 pogon (famozni Symmetrical All-Wheel Drive), onda „spuštanje“ baš i nije smer u kojem se ide, naprotiv!

trio servis subaru legacy lift-kit

Tako je i vlasnik ovog Legacy karavana odlučio da „podigne“, odnosno „liftuje“ svoj automobil ugradnjom tzv. lift-kit seta ruske firme KEIN koja se specijalizovala, između ostalog, za automobile marke Subaru i u svom proizvodnom portfoliju poseduje i druge komponente neophodne za prepravke (zaštitne ploče, nosače motora i diferencijala, ojačanja podvozja, itd.).

trio servis subaru legacy lift-kit

Set za „liftovanje“ Subaru Legacy zamišljen je da poveća klirens vozila za 50 mm (otprilike na visinu na kojoj je već njegov blizak „rođak“ Outback), a sastoji se od distancera za prednje i zadnje amortizere, kao i distancera za zadnja „ramena“ koji u kombinaciji povećavaju rastojanje od karoserije za pomenutih 50 milimetara.

trio servis subaru legacy lift-kit

Prilikom ugradnje, iskorišćena je prilika da se na vozilu zamene i zadnji amortizeri, prednji i zadnji kočioni diskovi i pločice, zameni motorno i kočiono ulje, kao i da se zamene „svećice“, koje kod Subaru bokser agregata uvek predstavljaju svojevrsni izazov zbog nedostatka prostora i relativno teškog pristupa.

trio servis subaru legacy lift-kit

Vlasnik vozila je pomenuti lift-kit set nabavio samostalno, dok je TRIO Servis angažovan za ugradnju, za koji je neophodno od 6 do 8 radnih sati, u zavisnosti od toga da li imate (ne)sreće sa „zapeklim šrafovima“ koji se već tradicionalno javljaju kod vozila starosti preko deset godina.

trio servis subaru legacy lift-kit

Nakon ugradnje, vozilo je primetno većeg klirensa koji će svakako pomoći prilikom silaska sa asfalta u čemu je Subaru Legacy više nego dostojan izazova, a ono što je svakako neophodno bilo uraditi nakon „liftovanja“ jeste centriranje trapa i „optika“ kako bi se sve vratilo u fabričke granice.

Ostavite komentar