Kako prepoznati probleme sa kočnicama i osigurati duži vek trajanja kočionog sistema


Kada je u pitanju sistem za kočenje – kočioni diskovi se troše i oštećuju ukoliko su kočione pločice dotrajale, drugim rečima, delovi koji su dotrajali negativno utiču na zdrave delove te skraćuju njihov vek trajanja usled trenja metala o metal. Donosimo vam savete kako brzo prepoznati da sa kočnicama nije sve u najboljem redu i na koji način se može osigurati duži vek trajanja celokupnog kočionog sistema.

Kako po zvucima, mirisu i osećaju prepoznati da li je neophodna popravka kočnica?

Škripanje, pištanje, trenje, trljanje i drugi znaci predstavljaju uobičajne zvučne signale da kočione pločice zahtevaju pregled. Inspekciju je najbolje obaviti pre nego pločice dotraju i time krenu da utiču na zdrave delove kočnica.

Vibriranje ili pulsiranje pedale ili volana Ukoliko se ovo često dešava, kočioni sistem pokušava nešto da vam saopšti. Ako se ovaj problem ignoriše može doći do trenja metala o metal što rezultira deformacijom kočionih diskova, a troškove propravke dodatno uvećava.

Jači pritisak na pedalu kočnica kako bi vozilo ukočilo. Danas, ovaj problem nije rasprostranjen u velikoj meri, ali ukoliko se nalazite u situaciji da pritiskate kočnicu jače i duže nego inače kako bi zaustavili svoje vozilo, čime produžavate vreme i pojačavate pritisak kako bi se zaustavljanje obavilo, nalazite se na prvom koraku koji ukazuje da su kočione pločice dotrajale.

Čudan miris guma viče ’Upomoć!’ Ukoliko osetite opore mirise koji dolaze iz vaših guma neophodno je da što pre posetite servis kako bi stručno osoblje pregledm celokupnog kočionog sistema utvrdilo uzroke mirisa i dela koji je prouzrokovao problem.

Svetlo za znak uzbune Ukoliko se signalna lampica za kočnice upali, odlazak u servis je obavezan.

kočnice

Kako osigurati duže trajanje kočnica i svih kočionih delova?

√ Smanjiti zaustavljanje i nepotrebno kočenje

Gradska vožnja i često zaustavljanje i pritiskanje kočnica negativno utiče na same kočnice i smanjuje njihov životni vek. Ovakav način vožnje na brže habanje kočionih pločica, što posledično dovodi do brže dotrajalosti kočionih diskova. Ukoliko ste zaljubljenik ovakvog načina vožnje provera kočnica se preporučuje jednom godišnje.

√ Poštovanje ograničenja brzine

Dobitna kombinacija za sve delove kočionog sistema vozila je poštovanje ograničenja brzine, kao i dovoljno rastojanje između vozila ispred vas. Na taj način ćete generisati manje toplote, takođe, mogućnost habanja i trenja metal o metal je manja.

√ Oslobodite gepek teškog tereta

Potrudite se da u gepeku imate samo one stvari koje su vam neophodne. Preterana težina može smanjiti snagu zaustavljanja.

× ’Brake Riders’ brigada 

Svi znamo vozače koji pritiskaju pedalu čak i kada ne postoji potreba za kočenjem. Upravo je ovo siguran način da vam brzo dotraju kočione pločice i diskovi usled prekomerne toplote, a naročito pri velikim brzinama.

× Agresivna vožnja

Vožnja na ovaj način je najlakši i najbrži put do prvih problema sa kočnicama i čitavim kočionim sistemom jer ekstremna toplota šteti diskovima i ostalim delovima.

kocnice_blogpost

Koji je prosečan vek trajanja kočionih delova?

Vek trajanja je univerzalan u svim segmentima života. Kao što navike i način života utiču na životni vek, tako i navike u vožnji određuju vek trajanja kočionih delova.

Odlika čvrstih delova je izdržljivost

Rok trajanja kočionih diskova je relativna stvar i može da se kreće i do nekoliko godina, ukoliko se pridržavate preporuka proizvođača vozila, mada ima i vozača koji za svega godinu dana uspevaju da kočione diskove dovedu do zamene. Budite obazrivi, ukoliko dopustite da delovi kočnice u potpunosti propadnu, to će dovesti ne samo do oštećenja diskova, nego i do skupljih i težih popravki u budućnosti.

Vreme je na vašoj strani

Kočiona klješta su uglavnom dizajnirana na duge staze, međutim najveći neprijatelj na tom putu predstavljaju im toplota i korozija. Nepravilno i nedovoljno održavanje između ostalog može izazvati: koroziju, curenje izazvano čestim kočenjem, zatim habanje i trenje metala o metal. Takođe, so na putevima i vremenske prilike mogu dovesti do pojave korozije. Redovno održavanje i pregled kočnica je od krucijalnog značaja za duži vek trajanja i sprečavanje većih problema sa kočnicama.

Balansiranje je poželjno

Ukoliko automobil vuče na levo ili desno kada pritiskate pedalu kočnice to je znak da je neophodna inspekcija.

Ostavite komentar