Rupe na putu – šteta po vozilo

Ukoliko se dogodi da vozilo naleti na rupu na putu, bez obzira da li su eventualna oštećenja vidljiva ili ne, neophodno je što pre proveriti da li postoje posledice. Blagovremen pregled i inspekcija obaveza su svakog vozača u takvoj prilici jer, u suprotnom, može doći do većih oštećenja i dodatnih troškova po budžet, ukoliko se utvrdi neophodnost zamene delova ili sistema u vozilu.

Stručno osoblje TRIO Servisa može izvršiti kompletnu inspekciju i pregled vozila za vas i odgovoriti na pitanja o stepenu oštećenja vozila i njegovih delova

Oštećenja od rupa predstavljaju potencijalnu noćnu moru za vozilo i vozače. Između ostalog, posledice mogu biti sledeće:

  • Probušene, oštećene ili pohabane gume
  • Oštećene felne
  • Prerano habanje amortizera i njegovih nosača
  • Oštećenje trapa i delova
  • Problemi sa upravljačkim sistemom
  • Oštećenje auspuha i motora

Pretpostavimo da ste naleteli pravo na rupu ili ste je delom vozila zakačili, u svakom slučaju, velika je mogućnost da ste pretrpeli određeno oštećenje. Jačina oštećenja zavisi od dubine rupe, ali i brzine kojom se vozilo kretalo u određenom trenutku. Neprijatnost? Tako je. Oštećenja mogu biti odmah vidiljva, poput probušene gume, međutim, neka su na prvu loptu teško uočljiva, poput onih koji se nalaze u  upravljačkom sistemu ili trapu. Ove neprijatnosti mogu imati dugoročne posledice i negativne efekte na zdravlje vozila.

 

Kako prepoznati oštećenja?

Gume: Ukoliko vozilo naleti na rupu, gume se mogu iskriviti ili probušiti i ovaj tip oštećenja zahteva brzu reakciju.

Felne: Ukoliko je automobil opremljen starijim čeličnim felnama ili onim na bazi aluminijuma, felne su podložnije udubljenjima, pogotovo ako naletite na rupu pri velikim brzinama.

Donji stroj: Rupa na putu može oštetiti donji postroj vozila i izazvati curenje tečnosti, što posledično može dovesti do pojave rđe i drugih pratećih problema.

Izduvni sistem (auspuh): Da li čudni zvuci izlaze iz vašeg auspuha? To je siguran znak da je udarac oštetio ovaj deo vozila.

 

Kako izbegavati rupe na putu?

Najbolji odogovor na pitanje kako izbeći rupe na putu je – zaobiđite ih. Nažalost, to zvuči lakše nego što izgleda u praksi, jer rupe nisu lako uočljive i pojavljuju se iznenada. Međutim, dajemo vam nekoliko saveta koji vam mogu pomoći u vožnji:

  • Dobra početna osnova? Održavanje adekvatnog pritiska u gumama u skladu sa preporukama proizvođača vozila. Takođe, pumpanje guma. Ključ je u ravnoteži, preterano napumpane gume su loše, dok su previše meke gume pogodno tle za rupe na putu.
  • Prevencija je najbolji lek. Ključ je u dovoljnoj distanci između vašeg i vozila ispred vas. Na taj način povećavate verovatnoću da primetite rupu na vreme i istu izbegnete.
  • Kišni periodi rezultiraju vlažnim kolovozima, i tada je teško primetiti i proceniti dubinu i veličinu rupe, stoga je najbolje smanjiti brzinu tokom vožnje u lošim vremenskim uslovima.

 

Ostavite komentar