Saveti za održavanje akumulatora

održavanje akumulatora

Akumulator je prazan? Šta dalje?

Scenario u kojem je vozilo ostavljeno tokom noći sa uključenim adapterom ili svetlom je svima poznato – akumulator će ujutru biti prazan. Ukoliko se to dogodi, neophodno je da pri ruci imate ili kablove za startovanje vozila ili ispravljač za punjenje.

 

Čuvajte energiju

Recite ne čestim kratkim putovanjima. Akumulatoru treba određeno vreme kako bi se napunio, stoga ukoliko često imate kratke izlete, postoji velika mogućnost da se ukupni kapacitet punjenja akumulatora smanji ili da se akumulator u potpunosti isprazni.

 

Stručno održavanje

Budite uvek sigurni da je vaš auto u dobrim rukama. Odaberite profesionalnu uslugu TRIO Servisa koji mogu izvršiti inspekciju električnog sistema vašeg vozila.

održavanje akumulatora

Održavanje temperature

Tokom leta, parkirajte vaše vozilo u garaži, kako bi smanjili izloženost automobila ekstremnim temperaturama. U tom pogledu uglavnom se preporučuje inspekcija akumulatora pre letnjih meseci.

 

Čišćenje

Održavanje čistoće akumulatora obezbeđuje efikasnu zaštitu protiv korozije.

 

Redovno održavanje

Redovno održavajte i vršite proveru električnog sistema vozila i uvek budite sigurni u kvalitet rezervnih delova.

održavanje akumulatora

Pokretanje akumulatora

Nepravilno rukovanje i neadekvatne reakcije kada se problem sa akumulatorom pojavi mogu prouzrokovati odgovarajuće posledice po vozilo.

Veoma opasna greška koja može dovesti do eksplozije jeste povezivanje crnih žica sa negativnim (-) polom kada je akumulator prazan. Uglavnom se prilikom pokretanja auta javljaju varnice. Iz tog razloga je preporučljivo da crnu žicu nikako ne povezujete sa negativnim polom akumulatora. Na taj način se mogu izbeći varnice koje se mogu pojaviti pored baterije gde je, kao što je poznato, prisutan zapaljiv vodonik gas, što bi moglo rezultirati potencijalnom eksplozijom.

Nikako, pod bilo kojim okolnostima nemojte pokušavati da povežete nedovoljno pričvršćene žice na svoju ruku. Ostavite opasne stvari za stručna lica. Ukoliko niste dovoljni vični u ovom poslu možete izazvati oštećenja i dovesti sebe u opasnost.

Sledite preporuke proizvođača vozila prilikom pokretanja vašeg automobila. Svaki auto je drugačiji.

održavanje akumulatora

Kako da pokrenem akumulator?

Vreme koje je podrazumevalo scenario „povežite ovaj kabl ovde, a ovaj ovde“ je prošlo. Verovali iili ne, današnji automobili poseduju više različitih načina za pokretanje akumulatora.

Svaki automobil je drugačiji i poseduje drugačije mehanizme rada na osnovu kojih funkcioniše. TRIO Servis preporučuje pridržavanje saveta od strane proizvođača vozila kada je pokretanje vozila i održavanje akumulatora u pitanju. S tim u vezi, mnoga vozila zahtevaju specifične korake koji se moraju izvesti precizno i tačno onako kako je naglašeno kako bi se izbegli problemi i obezbedilo uspešno pokretanje vozila.

Ukoliko imate problema sa akumulatorom ili električnim sistemom vozila svratite do našeg servisa kako bi stručno osoblje proverilo o čemu se radi.

održavanje akumulatora

Znanje je moć

Faktori poput vremenskih prilika, kratkih putovanja koja brže prazne akumulator, kao i sam pristup vožnji mogu ograničiti trajanje akumulatora. Budite uvek u sigurnim rukama. Svratite u TRIO Servis.

Ostavite komentar